Shooting VW Passat 35i – (Making of)

how to photograph a car

Îți prezint astăzi un proiect pe care l-am finalizat recent, un proiect făcut în colaborare cu Rareș, un adevărat împătimit al mașinilor tunate. Ideea cu pozele ne venise cu o seară înainte și am hotărât să facem un shooting, seara, chiar la apusul soarelui, având ca personaj principal un Volkswagen Passat 35i din 1997. Am încercat să iluminăm mașina cât mai bine folosind un singur blitz, Canon 430 EX II și un softbox de 60 x 90 cm. Cam totul a fost și filmat, așa că ajuns acasă, am profitat de tot materialul pe care l-am avut la dispoziție și pe lângă fotografia finală pe care o poți vedea la sfârșitul articolului, am făcut și un montaj video. Este prima mea experiență de genul asta, sunt sigur că încape și de mai bine pe viitor.

Despre Rareș și mașina lui

E pasionat ca și mine de fotografie, dar pe lângă asta, îi place să investească mult în mașina sa. Modelul pe care-l deține, VW 35i, pe care l-a modificat în decursul timpului atât la interior cât și la exterior, este considerat unicat în Romania, participă la tot felul de show-uri și primește întotdeauna feedback pozitiv.

Pagina de fani a lui Rareș (CRM Design) : https://www.facebook.com/CRM.Design
Pagina de fani a mașinii (CRM Mobilu) : https://www.facebook.com/CrmMobilu
Evolutia mașinii o poti vedea în albumul acesta : http://goo.gl/xU6tde

Editarea în Photoshop

În primul rând am vrut să pară că iluminarea vine de la o singură sursă, undeva deasupra mașinii, ca un softbox imens. Pentru asta am pus camera pe trepied, am cautat o compoziție bună și am început să tragem primele cadre. Cu blitz-ul băgat în softbox, m-am învârtit în jurul mașinii încercând să acopăr cu lumina toată caroseria. Este important ca odată ce ai găsit poziția ideală a trepiedului, să nu il mai miști pe toată durata ședintei foto. Asta o să te ajute în post procesare când vei suprapune pozele.
Am avut multe cadre din care să aleg iar ăsta a fost un lucru cât se poate de bun. Sfatul meu general atunci când mergi la ședinte foto, este să faci poze cât mai multe pentru ca la final să ai din ce alege imaginile cele mai bune.

Mi-am ales cadrele cele mai bune și le-am importat în Photoshop. Trebuia să ma șterg din fiecare poză, trebuia să șterg reflexii nedorite așa că în loc să folosesc simplul eraser tool, am preferat să lucrez cu layer masks. Acestea mă ajuta mereu să lucrez non-distructiv, fără să afectez imaginea originală.
Masina_iluminata
Cum spuneam și în tutoriale precedente, când creezi un layer mask, acesta este implicit alb. Layer mask-urile acceptă doar alb, negru și nuanțe de gri. Ca să ascund zonele nedorite de pe fiecare layer, am dat cu negru pe layer mask. Dacă greșeam ceva sau dacă peste jumatate de oră îmi dădeam seama că am șters prea mult din imagine, dădeam cu alb pe layer mask și rezolvam problema. Nu aș putea să renunț niciodată la metoda asta de lucru, e foarte utilă si ți-o recomand și tie.

M-am gândit la începutul prelucrării care e motivul pentru care suprapun layerele de fapt. Trebuia să creez lumina din jurul masinii, sa pară fină, să fie placută și să creeze în fotografie o anumită atmosferă. Aveam deci nevoie de zone luminate. Pentru asta, ca și blending mode, am folosit Lighten. Când setezi un layer în felul acesta, va fi predominant vizibil  în părțile cele mai luminate din fotografie, iar în zonele întunecate devine transparent.
screenshot photoshop1

Lucrurile de care sunt cu adevărat captivat, mi le las întotdeauna pe final și anume efectele de culoare. În funcție de tipul fotografiei, în funcție de starea mea din momentul prelucrărilor, încerc mereu să aleg culori potrivite. Folosesc levels, iar de acolo mă joc cu fiecare canal de culoare în parte, adaug culoare în umbre sau lumini, mă joc cu contrastul.
Gradient Map-ul este la fel de util când vrei să schimbi culoarea umbrelor sau a zonelor luminate, și este foarte simplu de folosit și de ajustat. Îți alegi culorile și apoi aplici un blending mode Overlay sau Soft Light.

Echipamentul nostru

  • Canon 550D cu Magic Lantern instalat
  • Canon 6D
  • Canon 35mm f2
  • Canon 85mm f1.2
  • Canon Speedlite 430 EX II
  • Trepied
  • Slider pentru video (home made)
  • Softbox 60 cm x 90 cm
  • Stativ foto

Rezultatul final

Aceasta este imaginea finală cu mașina. Dacă ți-a plăcut video-ul, explicațiile, sau ambele, fă share la acest articol, prin email sau retele sociale pentru că m-ai ajuta și pe mine foarte mult. Aici pe blog, regula e simplă : dăm mai departe ceea ce învățăm!
Dacă vrei să te abonezi la canalul meu de Youtube, dă un click aici.

Volkswagen Passat 35i
Volkswagen Passat 35i