2 metode pentru sharpness controlat, în Photoshop

controlled sharpness in Photoshop

Mi-am dat seama în timp de faptul că sarea și piperul își au rostul în orice domeniu, inclusiv în fotografie. În decursul timpului am adoptat diverse metode pentru a aplica sharpness pe o imagine, ca să pară și mai clară în ochii privitorului. Am citit articole de pe internet, m-am uitat la zeci de tutoriale, am testat, am tras concluzii și în final am aplicat ceea ce am considerat ca mi se potrivește cel mai bine stilului meu de editare.

Cum aplicăm sharpness ?

În episodul de astăzi, veți învăța două metode, metodele pe care eu le folosesc cel mai mult în momentul de față.

Metoda High Pass

Aceasta este o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă și rapidă. Dacă veți învăța să o folosiți, probabil 2 minute vă vor fi de ajuns ca să obțineți o fotografie sharp, clară, gata de urcat pe web sau de printat.

Nu uitați însă ca sliderul de Radius merită atenție din partea voastră. O valoare prea mare vă poate transforma totul într-un efect nedorit. Urmăriți tutorialul de mai sus pentru detalii.

Metoda lui Steve Perry

Steve Perry este un fotograf de peisaj, iar galeria sa de imagini poate fi accesată aici. Am descoperit întâmplător un tutorial de-al lui unde prezenta metoda lui de sharpness și mi-a plăcut foarte mult. Este o metodă excelentă de a scoate detaliile în evidență. Efectul se poate obține manual așa cum v-am arătat în video, dar v-am promis că vă las link și la action-urile pe care le puteți încărca în Photoshop, iar printr-un singur click ajungeți la efectul dorit.

Action-urile lui Steve Perry le puteți downloada de aici : www.backcountrygallery.com/sa.zip

Cum încărcați action-urile în Photoshop :

  1. Dacă nu aveți activată paleta de actions o puteți activa din Window -> Actions , sau ALT+F9
  2. Apăsați pe desfășuratorul din colțul din dreapta sus, alegeți Load Actions. O să vedeți în stânga preseturi cu litera H și litera V. H = Horizontal, V= Vertical. Alegeți rezoluția și orientarea care se potrivește fotografiei voastre. Apăsați apoi pe butonul de PLAY din partea de jos a panelului actions.

 

actions

 

Nu uitați să dați subscribe la canalul de YouTube Eyestocker aici : SUBSCRIBE.

Dacă aveți și alte metode de sharpness care vă dau rezultate bune, aștept să le lăsați mai jos într-un comentariu.

1 COMMENT