002 – Detaliem reguli in fotografia stock (partea 1)

1. Cunoștințe medii de limba engleză

Spuneam că aveți nevoie de această limbă străină pentru că va trebui să puneți o descriere, un titlu și cuvinte cheie (numite în engleză keywords) la fiecare poză ce o urcați pe agențiile stock.

Cu limba engleză sunt sigur că o să vă descurcați fără probleme mai ales că fiind vorba de expresii uzuale ,simple, Google Translate o să își facă treaba perfect.

Engleza e importantă pentru că o să aveți acces și la forumuri pe fiecare agenție și în afară de asta trebuie să citiți tot felul de reguli sau să înțelegeți de ce anume una din pozele trimise v-a fost respinsă de către review-eri.

2.Reguli de compoziție în fotografie

Pentru mine de exemplu regula de bază în fotografie e regula treimilor sau The Rule of Thirds în engleză, acolo unde împărțim poza și pe verticală și pe orizontală în 3 secțiuni egale și ne plasăm subiectul pe una dintre linii sau la intersecțiile lor.

Secțiunea de aur , este o altă regulă de compoziție ea fiind numită și Golden Ratio în engleză. Această regulă este inspirată din legile naturii, a fost și este folosită de mari pictori și fotografi și se poate aplica în aproape orice. (puteți da click pe termenii in bold pentru detalii).

Unii fotografi mai cunoscuți sunt totuși de părere că aceste reguli de compoziție trebuie învățate și apoi uitate pentru că fiecare poză are farmecul și regulile ei. Depinde care este viziunea fotografului și ce a dorit acesta să exprime, deci aceste reguli amintite nu sunt neapărat bătute-n cuie.

Combinațiile de culori în fotografie sunt și ele extrem de importante. Multe din picturile cunoscute sau fotografii foarte reușite respectă armonia culorilor.Totul trebuie să se completeze într-o fotografie, începând de la subiect la compoziție și până la culori.

Trebuie să țineți cont de Roata culorilor.
Acolo o să vedeți că Roșul Galbenul și Albastrul sunt considerate culori primare. Este important să utilizați și culori complementare cum ar fi de exemplu:
– pentru roșu : verdele
– pentru albastru : portocaliul
– pentru galben : movul.

Puteți să vă jucați cu aceste culori și să vă alegeți combinațiile potrivite chiar aici : http://colorschemedesigner.com/

3. Răbdare și perseverență

Aici lucrurile sunt mai simple teoretic, dar mai grele practic . Trebuie să înțelegeți că fotografia nu va mai fi doar un hobby. Trebuie să lucrați foarte mult și să exersați chiar dacă la început unele lucruri o să vă demoralizeze. Dacă renunțați prea repede, înseamnă că voi chiar nu vă doriți să reușiți și nu ați fost suficient de motivați pentru a practica fotografia stock.

La mine de exemplu, un eșec sau o greșeală în fotografie mă ambiționează și mai tare să progresez. O să aveți destule poze respinse, vă spun de pe acum și dacă picați în tristețe și umpleți camera cu lacrimi nu rezolvați nimic. Până și nervii de moment o să vă ajute și o să vă ambiționeze. Dacă v-ați pus ceva în cap , urmați-vă drumul și nu renunțați !

4. Calitate foarte bună a fotografiilor și abilități de post-procesare la nivel mediu (Photoshop, Bridge, Lightroom)

Ca și aparat foto vă recomand un DSLR ca să vă apucați de stock, iar dacă încă nu v-ați cumpărat unul , alegeți-vă un model care lucrează cu noise cât mai redus și cu cât mai mulți megapixeli, evident. Înainte de a cumpăra un aparat foto nu vă grăbiți , citiți review-uri pe internet și vedeți mai întâi care sunt părerile celorlalți, pro și contra.

Noise-ul este reprezentat de acele puncte colorate care apar pe fotografie dacă lucrăm la un ISO mare, de obicei peste 800 sau 1600. Dacă noise-ul (zgomotul de imagine) este accentuat, atunci o să aveți poze respinse.
Nimeni nu vrea să cumpere o poză pe care atunci când o va printa la dimensiune mare, va vedea acei pixeli deranjanți.Pentru rezultatele cele mai bune, învățați să lucrați mereu pe modul M sau manual și asigurați-vă că ați setat în aparat calitatea maximă pentru fotografii, adică RAW. Acest format de imagine este capabil să înmagazineze mult mai multe informații în special la capitolul expunere, pe când dacă setați calitatea în formatul JPEG nu veți putea controla poza în post procesare așa cum ar trebui.

Pe lângă aparatul foto, vă recomand pentru început și un obiectiv fix de 50mm pe care îl găsiți pe la 500 de lei în magazinele de specialitate din România, iar acum vorbesc de Canon sau Nikon . Cu acest obiectiv fix vă luați o piatră de pe inimă pentru că vă ajută să faceți fotografii foarte clare iar ăsta este un plus atunci când le trimiteți la agenții.

Ca soft de prelucrare recomand bineînțeles Photoshop pentru că programul asta după mine nu prea are limite, iar cu puțină creativitate puteți face orice. Soft-ul după cum bine știți este la un preț destul de piperat dar Adobe a venit cu o variantă foarte mișto în care vă puteți face abonament lunar sau anual și ieșiți mult mai ieftin pe moment decât dacă ați cumpăra soft-ul direct și ați plăți o căruță de bani.

Mai exact, dacă vă propuneți să folosiți Photoshop doar o lună, plătiți doar o lună. În momentul de față, abonamentul pentru o lună este de 20 $ dacă vă mențineți abonați pe durata unui an întreg. Chiar mi se pare rezonabil. Dar evident părerile sunt împărțite. Acesta este link-ul catre abonament :  http://www.adobe.com/cart.html?marketSegment=COM&#!&addedSkus=65183589

Dacă intenționați doar să vă ajustați fotografiile la culori și să faceți mici modificări ce nu includ decupaje, vă recomand Adobe Lightroom care costă în acest moment în jur de 150 $. Plătiți o dată și al vostru e : http://www.adobe.com/products/photoshop-lightroom.html

Dacă luați Photoshop veți beneficia de programul Adobe Bridge unde veți avea posibilitatea să adăugați titlul, descrierea și cuvintele cheie în fotografie, iar dacă luați Lightroom puteți completa cu ușurință informațiile metadata chiar acolo. Infomațiile metadata pot fi completate la fiecare fotografie și pot cuprinde informații despre autorul fotografiei, titlu, descriere, cuvinte cheie, aparatul foto, obiectivul folosit, și așa mai departe. Detalii aveți și aici, în engleză :  http://en.wikipedia.org/wiki/Metadata#Photographs

Cam atât pentru astăzi dar vă aștept data viitoare ca să discutam și despre restul regulilor necesare în fotografia stock.

Nu uitați să intrați pe pagina noastră de Facebook și să ne dați un like !