Cum sa faci bani din fotografie – Fotografia stock

www.eyestocker.com

Cum sa faci bani din fotografie? O intrebare des intalnita pe web.

Nu, nu am uitat ce am promis data trecută, atunci când am vorbit despre eyestocker.com ! Astăzi punem pe podium cele mai tari agenții de poze stock, însă înainte să ajungem la asta, trebuie neapărat să înțelegeți măcar în mare cam ce înseamnă acest tip de fotografie.
O intrebare des intalnita pe web este cum sa faci bani din fotografie.

Ce trebuie să știți despre fotografia stock ?

Închipuiți-vă că vreți să scrieți un articol de business. În cazul acesta, “dă bine” dacă inserați și o fotografie care să aibă sens cu textul prezent. Dacă vreți să scrieți un articol general despre relațiile într-o afacere, poate vreți să folosiți o fotografie cu 2 oameni în costum dând mâna în urma unui contract încheiat. Aveți nevoie de o poză pentru asta și nu o veți găsi pe siteuri de fotografie artistică, ci pe agenții cu poze stock. Fotografiile stock nu lasă loc pentru interpretări prea multe. De multe ori sunt cam seci pe fundal alb dar ajută graficienii și editorii foto să decupeze cu ușurință subiectul pozat și să îi găsească un loc potrivit într-o altă compoziție. Poate vi se par plictisitoare dar culmea, se vând.

Odată ce vă veți familiariza cu acest tip de fotografii, veți înțelege că cele mai bune poze stock sunt cele care ilustrează anumite lucruri la modul mai general. Acest lucru permite folosirea respectivei fotografii în foarte multe situații. Să luăm un exemplu : O femeie îmbrăcată în costum de Moș Crăciun care ține în mână o cutie de cadouri. Automat această poză este limitată la perioada Crăciunului.
cum sa faci bani din fotografie - eyestocker.com

Dacă am scoate crăciunița din poză și am lăsa doar simple cutii de cadouri la vedere, poza ar putea fi utilizată cu ocazia Crăciunului, cu ocazia unei zile de naștere sau alte situații când un cadou este necesar. Asta nu înseamnă că trebuie ocolite evenimente speciale din timpul anului cum ar fi Paștele sau Crăciunul, pozele care au legătură cu aceste perioade ale anului se vând foarte bine.

cum sa faci bani din fotografie - eyestocker.com

Poate că stați în fața unui raion cu lactate într-un supermarket, iar când vă uitați deasupra produselor, observați imagini foarte sugestive, printate la rezoluții mari, menite să ne facă să vrem cu adevărat să cumpărăm acele produse de pe raft amplificându-ne pofta de mâncare. Toate acestea sunt imagini stock, pe care le vom găsi deasemenea și în broșuri, în ziare, în reclamele de la TV sau chiar pe site-uri cu știri. În videoul de mai sus o să vedeți un exemplu clar despre un site care folosește o poza stock pentru a scrie un articol despre un fruct foarte cunoscut.

Să nu uităm că agențiile stock se împart în 2 categorii :

 1. Microstock : pozele se pot folosi de mai mult decât o data de către un client, se vând ieftin iar licențierea lor permite utilizarea de către mai mulți cumpărători.
 2. Macrostock : pozele se vând scump, licențierea este mai strictă sau chiar exclusivă iar standardele sunt mult mai ridicate atunci când vine vorba de calitatea imaginilor. Să nu credeți însă că în agențiile de macrostock se intră ușor. Acolo “se luptă” cei mai tari fotografi stock ai lumii. Probabil ați auzit de Yuri Arcurs, care a dominat ani la rând agențiile de Microstock iar de curând și-a luat tălpășița și a devenit fotograf exclusiv la Getty Images(agenție macrostock).

Reguli generale în fotografia stock

Nu sunt înca vreun expert, însă în decursul timpului în care activitatea de după-masă mi-a fost canalizată spre fotografia stock, a trebuit să trec prin destule etape și a trebuit să respect destule reguli pe care nu am cum să le uit. Unele le-am aflat de la alții, altele le-am dedus singur iar voi o să le învățați aici pe blog.

Pentru voi astăzi, am 9 reguli pe care dacă le veți respecta aveți toate șansele să câștigați bani din poze stock :

 1. Cunoștințe medii de limba engleză
 2. Compoziții bune în fotografii
 3. Răbdare și perseverență
 4. Calitate foarte bună a fotografiilor și abilități de post-procesare la nivel mediu (Photoshop, Bridge, Lightroom). Nu vă speriați ! Eyestocker e gata să vă dea mura-n gură tot și să vă învețe chiar și cum să vă prelucrați fotografiile pentru a fi acceptate cu ușurință pe agențiile stock.
 5. Iluminare și expunere adecvată a subiectului fotografiat
 6. Fără umbre dure
 7. Zgomot de imagine(noise) cât mai mic
 8. Cuvinte cheie relevante în limba engleză (fără cuvinte cheie nicio fotografie de-a voastră nu va putea fi găsită de către vreun client)
 9. Utilizarea contractelor de tip Model Release în cazul în care pozați persoane

Regulile astea nu sunt singurele, însă părerea mea e că cele amintite mai sus sunt foarte importante și trebuie să le aveți în vedere înca din start dacă vreți să vă apucați de treabă.

 

Top 3 agenții de fotografie stock :

Locul 3 : 

Așa cum am precizat și în video, nu mă pot limita doar la o singură agentie aici așa că am înghesuit vreo 3, ca sa fie treaba bună !

Fotolia : CLICK . Pe site apăsați pe “Sign up for a free account”

123RF  : CLICK. Pe site în dreapta sus aveți “Sign up”

Dreamstime  : CLICK

Locul 2 : 

iStockphoto : CLICK . Vă înscrieți și apoi urmați link-ul ACESTA pentru a citi regulile lor legate de fotografie. Trebuie să parcurgeți atent toate paginile iar la ultimul pas aveți “Continue to application” .

Locul 1 : 

Shutterstock : Intrați AICI ca să vă înscrieți ca și contribuitori. Apăsați butonul “Sign up”.

Pe scurt, astăzi am încercat să vă explic într-un mod simplu ce înseamnă fotografiile stock, v-am amintit de câteva reguli pe care le voi detalia în episoadele următoare și v-am dezvăluit cele mai tari agenții de poze stock unde vă puteți înscrie ca să deveniți contribuitori. Acum cred ca e mai simplu sa va raspundeti la intrebarea “cum sa faci bani din fotografie”.

Succes și vă aștept și data viitoare pe Eyestocker ! Nu uitati de subscribe pe YouTube.

1 COMMENT