Detaliem reguli în fotografia stock (partea a 2-a)

5. Iluminare și expunere adecvată

De multe ori expunerea unei poze va face diferența între o poză acceptată sau respinsă pe agențiile stock. Chiar dacă pozați în format brut RAW, încercați totuși să nu supra-expuneți fotografia bazându-vă pe faptul că în RAW puteți readuce la viață anumite informații legate de lumină. Nu este chiar așa. Dacă poza este prea arsă (supra-expusă) nu veți putea aduce toate detaliile înapoi. De aceea, recomand să pozați de preferat puțin sub-expus pentru că în felul acesta puteți oricând să ridicați expunerea în partea de post-procesare și nu veți pierde detalii.

Dacă vreți să faceți o ședință foto afară atunci cel mai bun prieten al vostru va fi soarele, care în combinație cu o blendă poate face minuni.

Dacă pozați în studio, sursele voastre de lumină vor fi blitzurile dedicate de la Canon, Nikon sau chiar și alte mărci care își fac treaba foarte ok din spusele altor fotografi.
Blitzurile de studio sunt mai puternice și vi le recomand. În România din experiențele personale vă pot recomanda siteuri precum F64, Quantuum sau Dynaphos pentru achiziționarea blitzurilor.

 

6. Fără umbre dure

Când pozați afară și este înnorat, blenda nu prea mai este folositoare pentru că veți avea o lumină naturală plăcută care va da umbre foarte fine pe subiectul sau modelul vostru. Practic, stratul de nori acționează ca un accesoriu enorm de difuzie a luminii principale, adică soarele.

Dacă sunteți în studio și folosiți blitzuri amintite mai înainte, puteți folosi diverse accesorii pentru a face umbrele mai soft, mai fine. Sincer să fiu, cel mai bun prieten de difuzie a luminii mi se pare softbox-ul urmând ca pe locul doi să încadrez umbrelele de difuzie. Nu dețin încă un beauty dish însă intenționez ca pe viitor să-mi cumpăr unul. Beauty dish-ul este foarte potrivit pentru ședințele de fotografie fashion.

Dacă încă nu aveți nici unul din accesoriile de difuzie, cred că ar fi potrivit să începeți cu umbrela de difuzie. Pentru asta, la un preț acceptabil, aveți nevoie de următoarele :

Pentru o iluminare acceptabilă vă recomand să folosiți măcar 2 surse de lumină atunci când pozați într-o încăpere lipsită de lumină naturală.
Umbrele dure nu prea sunt acceptate de către review-erii agențiilor stock decât în cazuri mai rare, atunci când mesajul conceptului este puternic și când poza are un potențial ridicat în vânzări.

 

7. Zgomot de imagine(noise) cât mai redus

Despre noise am vorbit în tutorialul anterior așa că îi invit pe cei care au intrat astăzi prima dată pe blog, să urmărească și episodul 002 acolo unde detaliem acest aspect.
Dacă totuși ați realizat o fotografie într-un spațiu mai întunecat și a trebuit să ridicați mai mult valoarea ISO, există modalități și pluginuri prin care putem reduce zgomotul de imagine în post-procesare la un nivel acceptabil. Eu personal în momentul de față folosesc noise reduction-ul din Adobe Lightroom și cel din Adobe Photoshop.

 

8. Cuvintele cheie (keywords), titlul (title), descrierea (description)

Cred că astea sunt până la urmă cele mai importante detalii pentru a spori șansele ca fotografiile voastre de pe agenții să fie găsite cu ușurință de către cumpărători.

Description-ul poate fi format chiar din mai multe propoziții fără însă a repeta vreun cuvânt.

Title-ul este recomandat să aibă maximum 50 de caractere. Poate fi chiar un scurt rezumat al description-ului, important este ca title-ul și description-ul să nu fie la fel pentru că acest lucru nu este permis.
Când puneți un description(caption) și un title fotografiei voastre, trebuie să aveți în vedere un lucru. Description-ul nu trebuie să fie unul artistic ci trebuie să fie cât se poate de concret și să scrieți exact ceea ce se vede în fotografie.

In ceea ce privește cuvintele cheie(keywords), acestea nu trebuie să fie mai multe de 50.
Nu trebuie să vă faceți griji, ne vom ocupa mai în detaliu de acestea în tutorialul următor.

 

9. Model Release

Așa cum v-am mai precizat, de fiecare dată când vreți să trimiteți fotografii cu oameni, trebuie ca aceștia să vă semneze un acord numit Model Release.
Dreamstime, 123RF, Fotolia, Shutterstock, Bigstockphoto, Depositphotos acceptă un model release universal. Asta înseamnă că prima dată când trimiteți o fotografie cu o persoană și atașați un model release, acesta va rămâne pe site, iar dacă viitoare când pozați aceeași persoană aceasta nu va mai trebui să vă semneze un alt acord, ci puteți doar să îl atașați pe cel vechi direct de pe site.

Pentru site-urile amintite, puteți folosi Model Release-ul Universal : DOWNLOAD (click dreapta -> save link as)
iStockphoto este mai strict așa că la fiecare ședință foto nouă pe care o faceți, va trebui să completați un nou model release, și nu oricare, ci unul dat de ei : DOWNLOAD (click dreapta -> save link as)

Ce este de fapt acest model release ? Un acord din partea persoanei fotografiate în privința folosirii pozelor în scopuri publicitare, ziare, reviste și așa mai departe.De asemenea, prin semnarea acestui document printat, persoana respectivă este de acord cu cedarea drepturilor de conținut către fotograf. Nu uitați că dacă pozați persoane până în 18 ani, model release-ul va trebui completat de către părinții acestora.

După ce toate câmpurile din model release au fost completate, documentul se scanează și se plasează mai apoi o fotografie cu persoana pozată în câmpul corespunzător, adică în acel chenar de sus.
Poate pare ciudat dar chiar dacă realizați un auto-portret, va trebui să completați acest model release atât în calitate de fotograf cât și în calitate de persoană fotografiată.

Fotografia stock necesită din partea voastră multă răbdare dar sper că v-a fost destul de ușor să înțelegeți ceea ce v-am explicat astăzi. Vreau ca în episoadele ce vor urma să ne ocupăm și de ceva concret, așa că data viitoare alegem o poză și îi punem titlu, descriere și cuvinte cheie.

Ca să ne ajutăm reciproc, nu uitați de like, share si subscribe pe Youtube. Hai să ducem vorba mai departe !